Zelftest

Contrefort (=hielversteviging) testen:
Deze moet stevig aan voelen en licht indrukbaar zijn afhankelijk van het gebruiks- doel. Hoe steviger de versteviging hoe stabieler de hiel in de schoen ziet mits de pasform goed is. Hierdoor hoeft de voorvoet minder te compenseren.

Buigpunt van de schoen testen:
Deze moet op de bal van de voet buigen dus de lijn van het gewricht van grote teen naar het gewricht van de kleine teen. Wanneer de schoen niet goed past zal de schoen op een ander punt buigen dan de voet, dit zie je vaak bij mensen met een hoge wreef (holvoet). Hoe stijver dit buigt hoe kunstmatiger de afwikkeling verloopt. Dit is soms nodig bij reumatische klachten en stijve gewrichten in de voet.

1) pak de schoen tussen twee handen vast en probeer deze dubbel te vouwen. De schoen mag
nu alleen maar buigen op de ballijn. Dat is het buigpunt bij uw tenen en tevens het breedste punt van de voorvoet.

Wreefsluiting:
De ruimte tussen beide veterklepjes moeten normaal op elkaar aansluiten maar dit mag ook iets uit elkaar staan vooral bij leer zal dit nog wel soepeler worden. Zit hier een te grote ruimte dan is het “hielslot” niet goed. Je kunt dan stellen dat de schoen niet bij de voet past. Voorzieningen met tongviltjes en een extra inlegzool mogen in geringe mate toe gepast worden. 

Bij Podototaal kunnen wij eventueel door verwarming van de schoen de omvang iets doen slinken maar dit kan alleen als het een geringe correctie betreft.

Stabiliteit testen:
Dit wordt voornamelijk verzorgd door het onderwerk (zool en hak ). U kunt zich voorstellen hoe schuiner /spitser dit verloopt hoe instabieler de schoen. Dit kun u onder andere testen door er gewoon op te gaan lopen en dan op één been te gaan staan. Of met de hand in de schoen de druk van binnen naar buiten buiten te verleggen, voorwaarde is wel dat het boven werk (schacht) voldoende stevig is.

Hak vorm en hoogte:
Hakhoogte mag maximaal 3,5 cm zijn liefst nog iets lager en minimaal 1,5 cm bij mannen is de comfort hak meestal rond de 2,5 cm en de meeste comfort schoenen voldoen hier wel aan. De doorlopende sleehak is het meest stabiel waardoor ook de midden voet ondersteund wordt dit verdiende de voorkeur bij alle andere hakken.

Schoenadvies
Meestvoorkomende klachten
Pasvormeisen
Kindervoeten

bron: www.schoendviezen.nl

Maak online een afspraak...

Kies je locatie